19. maaliskuuta 2020

10 hiihdontäyteistä ajatusta maaliskuuhun

Ladulla rauhoitutaan, puhdistetaan mieli päivän tapahtumista ja suunnataan huomio ohikiitäviin maisemiin tai omaan hiihtotekniikkaan. Ladulla voi myös käydä läpi erinäisiä ajatuksia niihin pysähtyen tai antaen niiden liikkua omaa tahtiaan. Eräänä maaliskuisena päivänä pyörittelin lenkillä mielessäni hiihdontäyteisiä aatoksia ja päätin jakaa ne kanssanne.

Ulkona näkyy iloisia ihmisiä ja punaisia poskia

Etenkin kirkkaina päivinä ihmiset ovat näyttäneet nauttivan auringonsäteiden syleilystä kertakaikkiaan koko pimeän syksyn ja talven edestä. Mahtavaa! Valo herättelee kehoa ja virkistää mieltä. Mielihyvän tunteen seurauksena suupielet nousevat ylöspäin ja uudet ajatukset pilkistävät yhtä aikaa keväisen sään kanssa.

Lisääntynyt auringonvalo näkyy myös kuvissa

… ja sosiaalisessa mediassa. On ihanaa ja inspiroivaa seurata ihmisten julkaisemia kuvia eri puolilta Suomea. Lähes kaikista välittyy positiivinen ja kannustava tunne uudesta, saapuvasta keväästä, keväthangista ja kauniista säästä. Moni on ottanut tavoitteekseen ulkoilla yhä enemmän ja kuunnella kehoa paremmin. Se on hyvä tavoite. Ota Sinäkin muiden kuvista tykkäämisen lisäksi ideoita omaan ulkoiluun ja toteuta niitä rohkeasti.

Korona ei estä ulkona liikkumista tai hiihtämistä

Kannattaa kuitenkin ohjeistuksienkin mukaan välttää suosituimpia ulkoilupaikkoja ja suunnata mieluummin omaan lähimetsään. Lapissa latuja on auki sen verran paljon, että siellä luulisi olevan tilaa – lähti suuntaan tai toiseen. Niillä paikkakunnilla, missä on latua vain vähän ja ruuhkaksi asti, voi vaikka miettiä lenkin tekemistä aikana, jolloin ruuhka ei mahdollisesti ole suurimmillaan. Yölläkin voi hiihtää!

Hyvä laiskuus voi olla tarpeen

Kuuntelin radio-ohjelmaa, jossa kehotettiin sopivaan ja positiiviseen laiskuuteen. Silmääni on pistänyt myös useampi somepostaus ja blogikirjoitus, joissa on kehotettu olemaan ns. hyvällä tavalla laiska. Se tarkoittaa esimerkiksi työpaikalla töiden jakamista myös muille ja samalla muiden osaamiseen luottamista. Oman vapaa-ajan kontrollointi sekä sille ja rentoutumiselle ajan varaaminen on positiivista laiskuutta. On parempi pitää yksi lepopäivä viikossa kuin painaa duunia tauotta ja loppujen lopuksi levätä useita viikkoja pakon edessä.

Talvi 2019–2020 yhdisti hiihtoihmisiä

Toveria on neuvottu varomaan tekolumilatujen jäisiä kohtia, ja juomatauoilla on keskusteltu säästä, latujen kunnosta ja suomalaisten hiihtomenestyksestä. Vallitsevat olosuhteet ovat saaneet joukon ihmisiä talkoilemaan yhteisten latujemme puolesta. Laduille on kannettu iltaisin lunta metsästä ja kiviä ja roskia on heitelty pois baanalta. Pohjois-Suomessa asuvat ovat aiheuttaneet positiivista kateutta jakamalla kuvia täydellisistä hiihto-olosuhteista, mutta myös neuvoneet etelän hiihtäjille sopivia kohteita hiihtotarpeiden täyttämiseen. Latuinforyhmät ovat kuhisseet päivittäin reittien kunnossapidosta ja kohtalosta. Yhteishenki on nostanut päätään!

Opettele voitelemaan – Jokainen oppii

Kokeilepa voidella itse suksesi, siis jos et tee sitä vielä. Oppiminen on aina positiivinen ja kannustava kokemus ja tästä taidosta on, hiihtävä henkilö, Sinulle hyötyä. Nykypäivän ohjeiden mukaan pikavoiteiden ja pitojen laitto ei vie paljoa aikaa, etenkin kun olet sen ennen lenkille lähtöä opetellut valmiiksi. Opeta myös lapsillesi (tai lapsenlapsillesi), kuinka sukset voidellaan!

Meillä kaikilla on sen verran mielikuvitusta

… tai osaamista kysyä kaverilta neuvoa kuinka toteuttaa voimaharjoitteita tai nyt peruuntuneita joukkuetreenien sisältöjä kotona ja kotipihalla. Yksi vinkki löytyy tämän Kaikki hiihdosta -sivuston artikkelista Sijoita voimaharjoitteluun (12.12.2019). Erään ystäväni 8-vuotias telinjumppari kirjoitti itselleen kotivoimaohjelman, jota myös koko perhe yritti toteuttaa hauskasti yhdessä.

Laduilla on näkynyt lapsia

Sitä on ollut hienoa seurata! Harmi, että välillä on saanut kohdata laturaivoa lasten hiihtoa kohtaan. Jätetään se pois, sillä pian meillä ei ole tulevia hiihtäjiä, hiihdon harrastajia, eikä lajin parissa toimivia. Laturaivon sijaan kannustetaan ja iloitaan lapsista suksilla, olivat he kuinka hitaita, äänekkäitä tai kömpelöitä.

Vain suksilla voit kokea tunteen

… pitkästä liu’usta, ohikiitävästä talvisesta maisemasta, raikkaasta tuulenvireestä ja koko kehon työskentelystä sopivasti pehmeällä, lumisella ladulla. Sitä ei kovin montaa kertaa tänä talvena tullut Keski-Suomessa koettua, vaikka noista tunteista haaveilin koko syksyn. Yhä enemmän siis odottaen kunnon lumisia pakkastalvia ja niiden hiihtolenkkejä!

Luonnossa liikkumisen hyödyt ovat kiistattomat

Tiesithän, että jo kymmenessä minuutissa keho reagoi positiivisella tavalla luonnossa liikkumiseen. Syke, verenpaine ja hengitystiheys laskevat ja stressihormonit vähenevät. Stressaantuneena sairastuu myös helpommin, joten pidetään se loitolla! Jos en itse treenaisi tavoitteellisesti, voisin ajatella lisääväni tuon 10 minuuttisen aamuun aamupalan ja töihin lähtemisen väliin. Toisaalta jos kulkisin töihin pyörällä tai jalkaisin, voisi 10 minuuttisen luonnossa sijoittaa iltapäivään esimerkiksi koiran kanssa kävellen.

Kirjoittaja Ida Meriläinen on kilpahiihtäjä, valmentaja ja liikuntatieteiden opiskelija Jyväskylästä. 

Kommentointi

Sinikka - 20.03.2020 16:23

Hyviä ajatuksia 🙂🙂🧡

Raimo Karjalainen - 27.03.2020 17:18

Olen riskiryhmässä japerheeseen kuuluu lemmikki joka vaatii 4kert. vuorokaudessa ulkolenkin alkaa olla hankalaa aikatulutus metsäpoluilla on aika vilske ja alkaa olla niitä jotka katsovat hitaasti että mitä sinä täällä teet