17. joulukuuta 2020

3 X mielenkiintoinen ensilumenlatu

Tänä talvena julkaisemme juttusarjan, jossa esitellään mielenkiintoisia hiihtokohteita. Tulemme tutustumaan upeisiin tunturihiihtokokemuksiin, kurkistamaan erilaisten latumajojen tarjontaan ja esittelemään mielenkiintoisia sisähiihtopaikkoja ja ensilumenlatuja ympäri Suomen.

Ympäri Suomen on viime vuosina lisääntyvissä määrin avattu uusia ensilumenlatuja ja sen ansioista hiihtokauden on päässyt aloittamaan yhä useampi hiihtäjä jo ennen luonnonlumen satamista.

Seuraavaksi esitellään kolme upeaa ja mielenkiintoista ensilumenlatua. Olisi ollut ansiokasta valita useampikin latu esittelyyn, mutta nämä kolme ansaitsevat paikkansa juttusarjassa monipuolisuudellaan, persoonallisuudellaan ja kyvyllään palvella monenlaisia hiihtäjiä. 

 

Imatran ensilumenlatu – mäkiä, kilometrejä ja ampumahiihtoa

Jos haluat mäkiä ja ladulle kilometrejä, on sinun koettava Imatran Ukonniemen ensilumenlatu (kuvassa). Latu rakennetaan lokakuussa Ukonniemi Stadionin ja Imatran Kylpylän väliseen maastoon edellisenä talvena säilötystä lumesta ja ladulla luvataan olevan mittaa lähtökohtaisesti noin viisi kilometriä. Ladulta löytyy vaihtelua tasaisista helpommista kierroksista haastavampiin mäkiin. Lisäksi ampumahiihtäjät voivat harjoitella ampumapenkalla.

Tänäkin syksynä imatralainen latu on palvellut jo useita satoja eritasoisia hiihtäjiä ja tunnelma ladulla on aina rento ja nautinnollinen. Ilta- ja aamuaurinko pilkottavat tunnelmallisesti puiden välistä ladulle ja värjäävät maisemaa auringonsäteillään. 

Huolimatta eteläistäkin Suomea kohdelleesta saderintamasta ja lämpöaallosta vaikuttaa latu olevan edelleen huippukunnossa. Ensilumenlatu.fi sivuston mukaan tänä vuonna onkin kiinnitetty erityistä huomiota ladun kunnossa pitoon, ja aina pakkasten tullen tykitetään ladulle lisää lunta. Joulukuussa 2020 ladulla on mittaa noin 1,3 kilometriä.

Tiesitkö, että eteläisen sijainnin vuoksi monet virolaiset ja venäläiset urheilijat käyvät hiihtämässä Imatralla loka marraskuussa lähes joka viikonloppu, koska matka Tallinnasta tai Pietari–Viipuri-akselilta kestää vain 2–3 tuntia. Nämä henkilöt ovat vuolaasti kiitelleet Imatralle järjestettyjä syksyn olosuhteita, koska ovat säästyneet Lappiin aikaa vievältä matkustamiselta.

 

Piispalan ensilumenlatu – maailman ensimmäinen lumivarasto paipissa

Keski-Suomen syleilystä löytyy Piispalan maastohiihtokeskus, joka tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuuden säilölumiladulla hiihtämiseen. 30.10 avattu latu on palvellut niin kuntoilijoita kuin kilpailijoitakin 1,1 kilometrin hyväkuntoisella ladulla, jokaisena päivänä nyt seitsemän viikon ajan.

Piispalan ensilumenladulta löytyy mukavia maastonmuotoja ja latuprofiilia, ja latu sopiikin kaiken tasoisille hiihtäjille. Se, mikä Piispalan ladulla erityisesti säväyttää on lämminhenkinen ilmapiiri ladun ympäristössä. Hiihtäjät tervehtivät iloisesti vastaan tullessa ja juttelevat vieraaltakin paikkakunnalta saapuville juomataukojen yhteydessä. 

Tämä hyväksyvä ja hiihtomyönteinen ilmapiiri saa aikuiset ja lapset viihtymään ladulla. Kuuleman mukaan ovat pitkän linjan hiihtäjät innostuksissaan ihmetelleet hiihtävänsä ensimmäistä kertaa Kannonkoskella lokakuussa.

Tiesitkö, että Piispalassa on tehty maailman ensimmäinen lumivarasto paippiin eli lumilautakouruun. Maan muodon huomattiin olevan juuri sopiva, koska U-kirjaimen muotoinen maanpinta suojaa jo itsessään puoliksi lunta. Piispalasta saadun tiedon mukaan, heillä kokeiltiin ensimmäisenä lumensäilöjänä tätä säilytyspaikkaa viime vuonna ja ajatus toimi täydellisesti.

 

Rovaniemen ensilumenlatu – vauhtia jopa 60 km/h

Rovaniemen ensilumenlatu pohjoisessa Suomessa aukesi tänä vuonna 24.10. hiihtostadionin läheiseen maastoon. Lenkkiä on kiertänyt tänäkin syksynä moni Suomen kärkihiihtäjien kaartiin kuulunut kilpailija, mutta myös lukuisat hiihdosta nauttivat kuntoilijat ja lapset. Vaikka jutun julkaisemisen aikaan on Rovaniemellä hiihdetty jo ensilumenladun lisäksi luonnonlumilla, on ansiokasta mainita, että ensilumenlatu on rakennettu useana vuonna loppumitaltaan noin kahdeksan kilometrin mittaiseksi.

Tämä latuprofiili palvelee ketä tahansa hiihtäjää. Lapset, kuntoilijat ja harrastajat voivat liikkua suksilla tasaisella stadionin alueella, ja kun halutaan pidempi lenkki, voidaan lähteä hiihtämään stadionin ja urheiluopiston välistä vaihtelevaa, loivapiirteistä latua. Rovaniemen ensilumenlatu nousee ylös myös haastavampia mäkiä Ounasvaaran rinteeseen ja pudottaa sieltä alas jopa 60 kilometrin tuntivauhtia. Siinä saa todellakin nauttia vauhdin hurmasta! Ei ole ihmekään, että Rovaniemen monipuolinen latu on saanut runsaasti kehuja osakseen. 

Tiesitkö, että alun perin lunta säilöttiin Rovaniemellä kahdessa paikassa, Arktikumin viereisessä puistossa ja Lappi Areenan parkkipaikalla. Parkkipaikan asfaltti alkoi kuitenkin halkeilemaan lumen painosta ja paikka vaihdettiin. Nyt lumi säilötään hyppyrimäen vieressä lähellä laskettelurinnettä.

Kommentointi