Kun tarpeeksi moni hiihtäjä on kärvistellyt joulukuun vesisateessa, niin ensimmäisen lumisateen jälkeen pitäisi päästä heti hiihtämään. Suomen Ladun Paloheinän hiihtopalvelussa puhelin soi ja some piippaa: Milloin pääsee hiihtämään? Paljonko latuja on tehty?
Lunta on, mutta latuja ei.
Vastaus ei tyydytä kaikkia. Sen voi jokainen todeta hiihtoon liittyvillä somepalstoilla. Onko nykyihminen muuttunut kärsimättömäksi? Mulle. Kaikki. Heti.
”Ei. Hiihtäjät ovat olleet aina samanlaisia, kun yksi hiutale leijailee taivaalta, niin heti pitäisi olla latu valmiina”, naurahtaa Mircos Kienanen, tiimiesimies Helsingin kaupungilta.
Kienasen tiimi vastaa muun muassa Paloheinän laduista ja lumetusjärjestelmästä.
Latujen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii oikeanlaiset olosuhteet. Pelkkä lumipeite ei valitettavasti riitä.
Jonkinlainen nyrkkisääntö on Mircos Kienasen mukaan se, että lunta pitäisi sataa 20–25 senttimetriä, jotta sitä kannattaa lähteä latukoneella ajamaan.
Joskus onnistuu pienemmälläkin lumimäärällä, mutta esimerkiksi Helsingissä pari päivää sitten tullut lumi (noin 5–10 cm) satoi sulan maan päälle.
”Kun on aivan sula maa pohjalla, niin lämmin maa syö lumikerrosta alhaalta päin.”
Ladun ajaminen ei siis onnistu näissä olosuhteissa.
Paloheinässä on nykyisin myös lumetusjärjestelmä. Monen hiihtoharrastajan tyytymättömyys tiivistyy kysymykseen: Mikseivät tykit jo laula? Ja miksi ne laulavat pääkaupunkiseudun muissa hiihtokeskuksissa, Oittaalla ja Hakunilassa?
Mircos Kienanen huokaisee.
”En meinaisi enää jaksaa selittää asiaa, sillä se kuulostaa selittelyltä."
Vastaus on kuitenkin simppeli: Paloheinässä olosuhteet eivät ole tykkilumelle yhtä hyvät kuin Hakunilassa ja Oittaalla. Paloheinässä on usein vertailukohteita pari astetta lämpimämpää, lisäksi Paloheinässä käytetään vesijohtovettä, joka on luonnonvesiä lämpimämpää.
”Esimerkiksi maanantain ja keskiviikon väliseksi yöksi oli luvattu kolme pakkasastetta, vielä kahden aikaan yöllä pakkasta oli vain 1,6 astetta.”
Olosuhteet ovat siis olleet jo pitkään latuja vastaan.
Optimilämpötila tykitykselle olisi Paloheinässä 5–6 pakkasastetta, sitä kylmemmästä säästä ei ole juuri hyötyä, sillä vesijohdosta ei saada mitattua ulos enempää kuutioita.
”Jos pakkasta on kaksi astetta, niin lunta saadaan aikaan käytännössä kuorma-autolavallinen, sillä ei vielä latua juuri tehdä”, Kienanen kertoo.
Milloin Helsingissä sitten pääsee ladulle hiihtämään?
Se selviää Helsingin kaupungin ylläpitämästä ulkoliikunta.fi-palvelusta. Kannattaa laittaa seurantaan.