23. tammikuuta 2017

Vertaistietoa ladulle

Facebookin Latutilanne-sivu perustettiin viisi vuotta sitten paikaksi, jossa hiihtäjät voivat kertoa toisilleen missä hiihtää ja ovatko ladut kunnossa. Sivun ympärille on kasvanut sosiaalisen median suurin suomalainen maastohiihtoyhteisö. Pari vuotta sitten Facebook-sivu sai rinnalleen karttapalvelun, josta löytyy suurin osa Suomen hiihtopaikoista. Palvelun perustaja Axa Sorjanen kertoo, miten latutiedosta tuli viraali.

Joulukuun 2012 alussa koko Suomeen satoi runsaasti lunta ja latuja ajettiin kaikkialla. Ystäväni tiesivät minut innokkaaksi hiihtäjäksi ja moni kysyi, tiedänkö missä pääsee jo ladulle. Kun kyselyitä alkoi tulla kaikkialta Suomesta, myös paikkakunnilta, joista minulla ei voinut olla mitään tietoa, oivalsin, kuinka suuri tarve luotettavalle ja reaaliaikaiselle latutiedolle on.

Perustin kahvitauolla Facebookiin Latutilanne-nimisen sivun ja kutsuin sille muutaman hiihtävän ystäväni. Ajatus oli yksinkertainen: avoimella sivulla hiihtäjät kertovat toisilleen missä on jo latuja auki ja missä kunnossa ne ovat.

Parissa päivässä sivulla oli yli tuhat seuraajaa ja siltä löytyi luotettava tieto kymmenistä laduista. Mediakin kiinnostui ja Latutilanteesta tehtiin muutama lehtijuttu ja annoin useita radiohaastatteluja.

Ensimmäisen talven jälkeen sain palautetta, että moni hiihtolenkki olisi jäänyt tekemättä ilman Latutilannetta. Kun koti-ikkunasta näkyy vain mustaa, harva ajattelee, että metsässä kulkeva latu voi olla hyvässä kunnossa. Latutilanne tarjosi virtuaalisen ikkunan, josta saattoi kurkistaa vähän kauemmaksikin.

Samalla sen ympärille muodostui yhteisö, joka itse tuotti sivun sisällön ja takasi tiedon luotettavuuden.


Ennen Latutilannetta netistä oli jo löytynyt useita kuntien ja hiihtokeskusten sähköisiä latupalveluita, suurimpana MSki, jota moni kaupunki edelleen käyttää.

Kuntien palvelut koettiin kuitenkin kömpelöiksi ja epäluotettaviksi. Latutilanteet päivittyivät hitaasti, iso osa kiinnostavista laduista puuttui ja arviot latujen kunnosta eivät aina vastanneet todellisuutta. Eikä suurin osa Suomesta ollut minkään palvelun piirissä.

Hiihtäjien oma tieto Latutilanteessa päivittyi usein nopeammin ja lautattavammin.

Latutilanne kasvoi nopeasti ja latutietoja kirjattiin niin nopeasti, että niiden löytyminen alkoi olla ongelmallista. Eri kokeilujen jälkeen löytyi malli, jolloin hiihtokaudella joka päivä avataan uusi ketju, johon latutiedot voi kirjata.

Myöhemmin Suomi jaettiin näissä ketjuissa kolmeen osaan, tiedon löytämisen helpottamiseksi.

Yhteisöstä kasvoi niin suuri, että sen pyörittäminen yksin kävi jossain vaiheessa mahdottomaksi. Mukaan tuli muutama vapaaehtoinen moderaattori, joista aktiivisimpia olivat hiihtointoilijat Simo-Viljami Ojanen ja Simo Pöyhönen.


Pari vuotta sitten Latutilanne otti ison loikan, kun Matti Lankinen otti yhteyttä ja kertoi rakentaneensa karttapohjaisen palvelun, joka toimi samalla idealla meidän Facebook-sivumme kanssa. Se tarjosi alustan, jossa hiihtäjät itse jakoivat tietoja. Päätimme yhdistää voimamme ja tarjota karttapalvelua silloin yli 10 000 hengen Facebook-yhteisöllemme.

Syntyi Latutilanne.fi-sivusto.

Uusia palveluita Latutilanteen alle on syntynyt vähitellen. Facebook-sivun alla toimii suosittu hiihtokirpputori ja omalla alasivullaan on voinut jakaa voiteluvinkkejä vuoden verran. Olemme jalkautuneet myös Twitteriin.

Kohta viisi vuotta Latutilannetta rönsyineen on pyöritetty vapaaehtoisvoimin. Pienet kulut olemme maksaneet itse, eikä kukaan ole saanut mitään korvauksia. Yli 16 000 seuraajan yhteisö on kuitenkin kasvanut niin isoksi, että on ollut aika ottaa seuraava askel.

Tänä syksynä Latutilanne on järjestäytynyt rekisteröidyksi yhdistykseksi. Se mahdollistaa palveluiden kehittämisen jatkossa ja tehdä muutoksia, jotka vaativat pieniä taloudellisia panostuksia. Suunnitelmia on runsaasti, luvassa on kunnollinen reittikarttojen merkintä karttapalveluun sekä jossain vaiheessa myös mahdollisuus lisätä kuvia ja vaikkapa ajo-ohjeita vaikeasti löydettäville laduille.

Yhdistyksen perustaminen avaa myös mahdollisuudet yhteistyöhön muiden maastohiihdon asiaa ajavien toimijoiden kanssa. Ensimmäinen näistä on Suomen Latu, joka parhaillaan rakentaa hiihdon verkkopalvelua. Uuden palvelun kautta voi jatkossa käyttää karttapalveluamme suoraan.

Yhdistyksen ja yhteistyökuvioiden myötä Latutilanne ammattimaistuu ja parantaa palveluaan. Kaksi keskeistä asiaa kuitenkin pysyy. Sisällön tuottavat hiihtäjät hiihtäjille, vertaisarvioita luotettavampaa latutietoa ei ole ja kaikki palvelumme ovat nyt ja tulevaisuudessa käyttäjille aina ilmaisia.

latutilanne.fi