01 Hiihtotapa. Rullasuksia löytyy niin vapaalle kuin perinteiselle hiihtotavalle. Aivan samalla tavalla kuin latuhiihdossa, myös rullahiihdossa molemmille hiihtotavoille on omat suksensa, siteensä ja mononsa. Ns. Combi-suksiakin on markkinoilla, mutta hiihtäisitkö talvella vapaata perinteisen suksilla? Aivan. Valitse siis hiihtotyylisi.
02 Rullasukset. Kuten kaikissa liikuntavälineissä, niin myös rullasuksissa vaihtoehtoja ja variaatioita on runsaasti. Suksia löytyy eri pituuksissa ja jäykkyyksissä, renkaissa on useita eri kokoja ja kovuusasteita. Renkaan koko vaikuttaa siihen, millaisella alustalla rullasuksilla voi hiihtää: isommalla renkaalla voi hiihtää asvaltin lisäksi myös muilla alustoilla. Toki vapaata ei voi suositella muulle kuin asvaltille, sillä irtohiekka voi viedä suksen ja hiihtäjän mennessään.
Suksen runko on joko alumiinia tai komposiittia. Komposiittirunkoinen suksi simuloi paremmin ”oikeata” hiihtoa, joten myös hinta on selkeästi kalliimpi kuin alumiinirunkoisen. Jos haluaa hakea oikeaa hiihtotuntumaa, niin kannattaa satsata komposiittirunkoon, jos taas hakee edullisempaa perussuksea, niin alumiinirunkoinen kyllä välttää. Mitään yleispätevää kaikille sopivaa rullasuksea ei ole olemassa, joten parhaiten itselleen sopivan parin löytää ajan kanssa – kokeilemalla ja hiihtämällä erilaisilla suksilla.
03 Muut välineet. Rullasuksien lisäksi tarvitaan noin viisi senttiä pidemmät hiihtosauvat, joihin kannattaa vaihtaa rullahiihtoon tarkoitetut piikit. Toki aluksi voi hiihdellä ”talvisauvoilla”. Piikkejä kannattaa myös aina silloin tällöin teroittaa, sillä asvaltti tylsistyttää ne nopeasti. Rullahiihtoon on saatavilla ”kesämonoja”, joita ei ole lämpöeristetty, mutta Suomen kesä on harvoin niin lämmin, etteikö tavallisilla monoilla pärjäisi. Hanskat vähentävät rakkoja ja kypärä lisää turvallisuutta.
04 Turvallisuus. Rullasuksissa ei ole jarruja, joten ennen kuin lähtee muun liikenteen sekaan, niin on syytä harjoitella hiihtämistä ja jarruttamista, vaikka tyhjällä parkkipaikalla. Rullasuksilla jarrutetaan siten, että jalat laitetaan mahdollisimman leveälle ja aurataan. Jarrutus ei ole kovin tehokas, joten tärkeintä on ennakoiminen ja oikea tilannenopeus. Katso video, miten hiihtovalmenjata Simo-Viljami Ojanen jarruttaa rullasuksilla.
05 Harjoituspaikat. Suomessa on vain muutamia rullahiihtoon tarkoitettuja ratoja. Perinteistä voi hiihtää myös päällystämättömällä reitillä, mutta vapaata ei voi suositella kuin asvaltille. Paras paikka rullahiihtoon on kaupunkialueen ulkopuolella kulkeva kevyen liikenteen väylä.
Kuva: Eastpress/Lehtikuva