Moni on pettynyt nanosuksiinsa vain siksi, että ne ovat menettäneet ominaisuutensa – likaantuessaan. Zerojen omistajat ovat saattaneet tuskailla pohjien jäätymisen kanssa ymmärtämättä, että ongelmakeli on ongelmakeli myös ongelmakelin sukselle. Paljon kehutut skinitkin ovat alkaneet tökkiä kevättalven likaisilla laduilla.
Huoltovapaan suksen illuusiota on pidetty yllä osin kauppiaiden toimesta. Sellaisia ei kuitenkaan ole olemassa, sillä voiteluvapaitakin pitopohjista ovat ainoastaan niin kutsutut nanosukset. Kaikki muut tarvitsevat vähintään luistovoitelun.
Varsinaisten pitopohjien tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen puhdistus. Vaikeaa se ei ole, kunhan löytää omille suksilleen soveltuvan aineen.
Voidevalmistajien näkökulmasta pitopohja taitaa olla enemmän mahdollisuus kuin uhka. Uusia, toinen toistaan hienompia hoitoaineita, on kehitetty osin yrityksen ja erehdyksen kautta. Uudet pitopohjat ovat uusia myös voidevalmistajille.
ZEROT VAATIVAT KARHENNUSTA
Zero-suksen kumimaisen pitoalueen välttämätön huoltotoimenpide on säännöllinen karhennus. Näin pitoalueella oleva nukka ikään kuin aktivoidaan uudestaan.
Karhennus tehdään hiomapaperilla, jonka karkeudeksi suositellaan yleensä 80–100, esimerkiksi niin, että ensimmäinen karhennus tehdään karkeammalla ja viimeistely hienommalla. Mitä karkeampi viimeistely, sitä parempi pito saadaan aikaan jäisissä ja kosteissa olosuhteissa.
Nollan tuntumassa (eli omimmalla kelillään) zero-pohja vaatii aina jäätymisenestoaineen. Tarkoitukseen soveltuvat yhtä lailla perinteiset silikonit kuin myös uudemmat fluoripohjaiset jäänestoaineet.
Pitoalueen puhdistukseen voi käyttää tavallisia voiteenpoistoaineita.
NANOT ON PIDETTÄVÄ PUHTAANA
Nanosuksen ylivoimaisesti tärkein huoltotoimenpide on säännöllinen puhdistus. Likaisella ladulla huokoinen pohja suorastaan imee itseensä epäpuhtauksia. Pohjan tukkeutuessa pito ja luisto katoavat.
Puhdistukseen soveltuu tavallinen voiteenpoistoaine. Pinttynyt lika ei irtoa rätillä, vaan puhdistusaineella kostutettua pohjaa kannattaa harjata rohkeasti esimerkiksi karhunkielellä.
Ongelmakelit ovat yhteisiä kaikille suksille, eivätkä nanosukset tee poikkeusta. Nopean lauhtumisen tai uuden lumen nollakelin aiheuttamaa jäätymistä voi tarvittaessa ehkäistä tarkoitusta varten tehdyillä aineilla.
Tässä kohtaa on kuitenkin oltava erityisen tarkkana. Perinteiset jäänestoaineet näet sisältävät usein silikonia, joka tukkii tehokkaasti nanopohjan huokoset. Kaupassa kannattaakin varmistua, että kyseessä on juuri nanopohjille soveltuva aine.
SKINIT OVAT ARKOJA LIUOTTIMILLE
Pitokarvat keräävät ladulta voidejäämiä, pihkaa ja muita epäpuhtauksia. Ensimmäiseksi lika vaikuttaa skinisuksen luistoon, mutta ennen pitkää myös pitoon.
Pitokarvojen puhdistukseen ei suositella perinteisiä voiteenpoistoaineita, sillä niiden yleisesti sisältämien liuottimien on todettu vaurioittavan karvojen liimausta. Markkinoille onkin tullut useita varta vasten pitokarvojen puhdistukseen tarkoitettuja hiilivetyvapaita nesteitä.
Varsinaisten puhdistusaineiden lisäksi myynnissä on likaantumista, karvan vettymistä ja jäätymistä ehkäiseviä hoitotuotteita. Jotkut niistä sisältävät pieniä määriä parafiinia, joka parantaa pitokarvan luistoa. Kikka on vanha, sillä hiihtovaelluksilla nousukarvojen pintaan on hierottu pehmeää parafiinia paremman luiston toivossa.
Hiihtolenkin jälkeen skinisukset kannattaa nostaa sisätiloihin kuivumaan. Samalla ne voi pyyhkäistä puhtaaksi pelkällä rätillä tai kuituliinalla. Puhdistusaineita kannattaa käyttää vasta silloin, kun suksen ominaisuudet heikkenevät.
Tapani Leppänen
Kuvassa vasemmalta: Optiwaxin Gripcare on nanopohjille tarkoitettu jäänestoaine, joka sisältää samoja luistoa parantavia ainesosia kuin nanopohja. Rexin spraymuotoinen voiteenpoistoaine sopii nano- ja zero-pohjien puhdistukseen. Startin Anti Ice Glider on fluoripohjainen jäänestoaine kaikille pitopohjille. Swixin Skin Care Pro-sarja on suunniteltu eri kelialueille. Warm hylkii likaa, zero estää jäätymistä ja cold parantaa luistoa. Vauhdin Skin Cleaner on hiilivetyvapaa puhdistusaine skinisuksille.