Sopivasti pitoa ja luistoa. Perinteisen hiihdossa hyvä pito on kuntoilijalle kaiken lähtökohta, mutta pitkällä lenkillä kannattaa satsata myös luistoon. Eikä suksen voitelu ole vaikeaa, vaikka se maallikolle usein näyttäytyykin poppamiesten puuhasteluna. Jo muutamalla perustaidolla ja viisaasti valitulla voiteella pääsee pitkälle.
Jos kuumavoitelun opettelu ei innosta, kannattaa luistovoiteet laitattaa huollossa kerran tai kaksi kaudessa. Sama koskee uuden suksen pohjustusta. Huoltojen välillä voit käyttää nestemäisiä pikavoiteita. Ne eivät imeydy pohjaan, mutta lisäävät luistoa hetkellisesti.
Pitovoitelun kannalta vaikeimmat kelit sijoittuvat nollan ympärille. Perinteisen ongelmakelit ovat kuitenkin liukkaimpia luistelukelejä. Kovalla pakkasella luisto käy puolestaan huonoksi, mutta pitovoitelu on helppoa. Moni hiihtää pakkasella perinteistä ja suojasäällä vapaata.
Seuraa säätä ja voidevalmistajien suosituksia. Kotimaiset valmistajat antavat voitelusuosituksensa suosituimpiin massahiihtoihin. Isoissa tapahtumissa ne tarjoavat palveluitaan myös kisapaikoilla, joten kelivoitelun voi halutessaan jättää ammattilaisten käsiin.
Pitovoitelu. Puhdista suksi vanhoista voiteista, ensin siklillä ja lopuksi voiteenpoistoaineella.
Pitovoitelu. Karhenna pitoalue hiomapaperilla, jonka karkeus on 100–150.
Pitovoitelu. Voitele ja tasoita korkilla. Alimmaiseksi voi laittaa kerroksen pohjavoidetta. Varsinainen kelivoide useina ohuina kerroksina.
Pitopalvelu. Liisteriä tarvitaan märällä ja jäisellä kelillä. Levitä peukalolla tai raudalla.
Luistovoitelu. Puhdista epäpuhtaudet harjaamalla pohjan kuvio auki messinkiharjalla
Luistovoitelu. Sulata raudalla ohut kerros parafiinia suksen luistoalueille ja anna jäähtyä.
Luistovoitelu. Siklaa ylimääräinen voide akryylisiklillä kärjestä kantaan. Ota kaikki mikä lähtee.
Luistovoitelu. Harjaa pohjan kuvio näkyviin nylonharjalla.
21.01.2021
17.02.2020
15.02.2018
26.10.2017
03.03.2017